Wat zijn typische burn-out symptomen?

De enorme hoeveelheid stress waar mensen tegenwoordig mee geconfronteerd worden zorgt er in de praktijk niet zelden voor dat er een bepaalde mentale aandoening uit voortvloeit. De zogenaamde burn-out is één van die mentale aandoeningen die heel wat mensen door de jaren heen in haar greep heeft gehad. Voor veel van deze mensen geldt dat ze op het eerste zicht niet eens doorhebben dat ze te maken hebben met een bepaald probleem. Toch kan dit eigenlijk wel worden afgeleid uit de burn-out symptomen waarvan sprake is. Heb jij ook het vermoeden dat je geplaagd wordt door deze aandoening, maar je daar graag meer over te weten komen zodat je zekerheid hebt? We vertellen je graag meer over burn-out en haar symptomen hier op deze pagina.

Hoe ontstaat een burn-out?

Er zijn tal van verschillende zaken die kunnen leiden tot een burn-out. Een grote veroorzaker van burn-out is stress op het werk. Veel mensen ervaren een zeer hoge prestatiedruk waarvan ze het gevoel hebben dat ze daar niet aan tegemoet kunnen komen. Daarnaast is het zo dat veel mensen moeten werken onder zware of zelfs ronduit slechte werkomstandigheden. Ook een gebrek aan steun van de collega’s kan uiteindelijk leiden tot een burn-out. Niet alleen professionele situaties kunnen ervoor zorgen dat je wordt geconfronteerd met burn-out symptomen. Wat namelijk ook te denken van ingrijpende gebeurtenissen uit je privéleven? Denk bijvoorbeeld maar eens aan schulden die zich ophopen evenals aan relatieproblemen. Dergelijke zaken liggen in de praktijk niet zelden (mee) aan de basis van het ontstaan van een burn-out.

Welke symptomen wijzen op burn-out?

Er zijn best een aantal verschillende symptomen die gelinkt kunnen worden aan burn-out. Dit gezegd hebbende geldt voor veel van de burn-out symptomen ook dat ze niet exclusief zijn voor deze aandoening. Ze zouden dan ook kunnen wijzen in de richting van een andere mentale aandoening zoals bijvoorbeeld een depressie. Hoe dan ook, enkele vaak voorkomende symptomen zijn:

  •       Hoofdpijn en duizeligheid;
  •       Een pijngevoel op de borst;
  •       Hartkloppingen;
  •       Pijn in de buik evenals een opgeblazen gevoel;
  •       Problemen met de spijsvertering;

Ervaar jij regelmatig één of meerdere van deze symptomen? Dan kan het dus zo zijn dat je te maken hebt met een burn-out. Dit is niet in het minst het geval wanneer deze symptomen worden gecombineerd met een algemeen lusteloos evenals sterk vermoeid gevoel.

Hoe kan je een burn-out behandelen?

Wanneer je te maken hebt met één of meerdere van de burn-out symptomen zal je meer dan waarschijnlijk ook kunnen vaststellen dat deze een niet onaanzienlijke impact kunnen hebben op jouw leven. Dat is vervelend, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je persoonlijke omgeving. Omwille van deze reden zal je er wellicht in de praktijk alles aan willen doen om zo snel mogelijk van je burn-out vanaf te geraken. Om dit voor mekaar te krijgen is het vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat je terug kan ontspannen. Bovendien kan het interessant zijn om de oorzaak van je stress weg te nemen. Bedenk jezelf of je nog wel gelukkig kan zijn op je werk of bijvoorbeeld met je partner. Soms zijn er ingrijpende beslissingen vereist in je leven om de burn-out symptomen die je ervaart voor eens en altijd achter je te kunnen laten.

Misschien vind je ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *